Σεμινάριο «Όραση και Εγκεφαλική Παράλυση», 9&10 Σεπτεμβρίου

Το παιδιατρικό θεραπευτήριο ΝΟΗΜΑ προτίθεται να διοργανώσει το σεμινάριο με εισηγητή τον Dr.Βασίλη Κοκότα, BSc, DOptom Clinical Associate OEPF / COND / NORA

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές αλλά και σε λογοθεραπευτες, ειδικούς παιδαγωγούς,εκπαιδευτικούς, οπτομέτρες, οφθαλμιάτρους, παιδιάτρους και φοιτητές των παραπάνω ειδικοτήτων, που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση και την συμβολή της όρασης στην συνολικότερη αποκατάσταση.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση βασικών νευρολογικών μηχανισμών της όρασης και η σχέση τους κυρίως με τον προγραμματισμό και την θεμελίωση της ισορροπίας και της κίνησης. Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης καταλαμβάνει η συνεργασία του αιθουσαίου με το οπτικό σύστημα, ως αφετηρία των ακούσιων και εκούσιων κινήσεων τόσο των κάτω όσο και των άνω άκρων. Παράλληλα θα συζητηθούν συνοδές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η φλοιώδης τύφλωση (CVI), μέσα από ένα πρακτικό πλαίσιο προσέγγισης.
Συμπληρωματικά θα γίνει αναφορά στην χρήση πρισμάτων και φακών με σκοπό την επίδραση στον νευρομυϊκό τόνο και τους τρόπους με τους οποίους οι οπτομέτρες καταφέρνουν να ενισχύσουν την κινητική συμπεριφορά.

Σύντομο βιογραφικό εισηγητή:
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και αποφοίτησε από το Instituto Regionale di Studi Ottica e Optometria (IRSOO) στην Ιταλία το 1995 με πτυχίο οπτικού – οπτομέτρη. Το 1998 γίνεται δεκτός ως Clinical Associate από το Optometric Extension Program Foundation και το College of Optometrists in Vision Development στις Η.Π.Α. Το 2002 του απονέμεται στην Washington D.C. το πρώτο βραβείο Kraskin και το 2004 συγκαταλέγεται στο Contemporary Who’s Who των επαγγελματιών υγείας. Το 2016 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του (Doctor of Optometry) στο Aston Univeristy στη Μ.Βρετανία, πάνω στην επίδραση των πρισμάτων στη στάση του σώματος, την χωρική και την εγωκεντρική αντίληψη. Πρόσθετα, αναπτύσσει σε συστηματική βάση το διαδικτυακό study group με επιστήμονες από το εξωτερικό. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει δεκάδες διαλέξεις, σεμινάρια και κλινικά φροντιστήρια σε οπτικούς, οπτομέτρες, οφθαλμίατρους, και ειδικούς αποκατάστασης (εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, κ.α.), τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται κλινικά στον τομέα της αποκατάστασης και διόρθωσης της όρασης, αλλά και ως επιστημονικός σύμβουλος σε μεγάλη εταιρεία κατασκευής οφθαλμικών φακών. Συμμετέχει στα peer review boards δύο διεθνών περιοδικών.
Παράλληλα, λειτουργεί συμβουλευτικά σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης ατόμων με νευροκινητικές και αναπτυξιακές διαταραχές, ενισχύοντας και συμπληρώνοντας τα θεραπευτικά προγράμματα. 

Πρόγραμμα σεμιναρίου:
Σάββατο
09:30 – 11:00 Ανασκόπηση του οπτικού συστήματος / Κανάλια επεξεργασίας
11:00 – 11:15 Coffee Break
11:15 – 13:00 Κανάλια επεξεργασίας (συνέχεια) / Αταξίες και απραξίες
13:00 – 13:45 Lunch Break
13:45 – 15:30 Επιδημιολογία της εγκεφαλικής παράλυσης / Οπτικές δυσλειτουργίες στην εγκεφαλική παράλυση
 
Κυριακή
09:30 – 11:00 Όραση, αιθουσαίο και ιδιοδεκτικότητα / Οπτικο-στασικά αντανακλαστικά / Η επίδραση των φακών
11:00 – 11:15 Coffee Break
11:15 – 13:00 Cortical Visual Impairment (CVI)
13:00 – 13:45 Lunch Break
13:45 – 15:30 Θεραπευτική προσέγγιση για τον βασικό ερεθισμό της όρασης και την αντιμετώπιση του CVI

Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα συμμετοχής ΕΔΩ

egefaliki paralysis