Εισαγωγή στην Εμψύχωση ομάδας Θεωρία & Πράξη

Empysxosi_Omadas

Σεμινάριο Εμψύχωσης «Θεωρία και Πράξη».

Εισηγήτρια : Χριστοδουλάκη Ιωάννα, MSc Ειδικής Αγωγής

Το διήμερο εισαγωγικό σεμινάριο έχει σαν στόχο να μας φέρει σε επαφή με την ιδέα της εμψύχωσης. Ουσιαστικά θα αναφερθούμε στην έννοια της εμψύχωσης και στην λειτουργία της ομάδας. Η ομάδα είναι ένα σύνολο ανθρώπων που μοιράζονται κοινούς στόχους, κοινά προβλήματα, κοινά ενδιαφέροντα, κοινά όνειρα, κοινές φιλοδοξίες. Ομάδα λοιπόν συναντάμε  στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, στην εργασία, σε ένα θεραπευτήριο, σε ένα άθλημα, σε μία εκδρομή.

Η ομάδα διαδραματίζει πρωταρχική σημασία στην κοινωνική συμπεριφορά καθώς μέσα σε αυτήν ικανοποιούνται βασικές κοινωνικές ανάγκες όπως η σύνδεση, η αναγνώριση, η αμοιβαία υποστήριξη και η αίσθηση του «ανήκειν». Πώς μπορεί όμως να λειτουργήσει καλά μία ομάδα; Εκεί λοιπόν έρχεται να μας θωρακίσει με μεθόδους και τεχνικές η εμψύχωση. Η εμψύχωση ουσιαστικά αναφέρεται στις στάσεις και στις μεθόδους διευκόλυνσης της ομάδας και των μελών της ώστε να ενεργοποιηθούν, να θέσουν στόχους και να κινητοποιηθούν αποτελεσματικά για την επίτευξη τους. Μέσω της εμψύχωσης αναπτύσσεται η δυναμική της ομάδας, ελευθερώνεται ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα των μελών της. Η εμψύχωση πραγματώνεται μέσω της άνευ όρων αποδοχής των άλλων. Μέσα στην ομάδα είναι όλοι ίσοι. Μέσα στην ομάδα δεν υπάρχει διαφορετικότητα, ακόμη κι αν είμαστε διαφορετικοί. Δεν προσπαθούμε να γίνουμε ίσοι αλλά νιώθουμε ή προσπαθούμε να νιώσουμε ίσοι. Ο εμψυχωτής είναι ο μεσολαβητής και σε ορισμένες περιπτώσεις ο «διευκολυντής» και καθοδηγητής. Η ομάδα γίνεται ομάδα σιγά – σιγά με τον χρόνο καθώς αφηνόμαστε και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον..

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

  • Κατανόηση της έννοιας της εμψύχωσης
  • Ποια είναι και πώς λειτουργεί μία ομάδα
  • Ποιος είναι ο ρόλος του εμψυχωτή
  • Πώς μία ομάδα γίνεται ουσιαστικά ομάδα
  • Παρουσίαση ασκήσεων εμψύχωσης
  • Παρουσίαση οπτικού υλικού
  • Βιωματικές ασκήσεις σε σχέση με τον εαυτό, την εικόνα του εαυτού, τα συναισθήματα και την διαχείριση αυτών, τις σχέσεις με τους άλλους.